Cilt: 1 Sayı: 1, 31.12.2022

Yıl: 2022
Prof. Dr. Kadir BATÇIOĞLU INONU UNIVERSITY, FACULTY OF PHARMACY, PHARMACY PR. 0000-0001-6663-2287
Eczacılık ve İlaç Bilimleri, Tıbbi Biyokimya ve Metabolomik
Doç. Dr. Ebru KUYUMCU SAVAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ, ECZACILIK FAKÜLTESİ, TEMEL ECZACILIK BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, ANALİTİK KİMYA ANABİLİM DALI 0000-0002-8851-0907
Eczacılık ve İlaç Bilimleri, Analitik Kimya, Elektrokimya
Prof. Dr. Selami GÜNAL INONU UNIVERSITY
Tıbbi Mikrobiyoloji
Farmasotik Kimya, Keminformatik ve Nicel Yapı-Aktivite İlişkileri
Dr. Öğr. Üyesi Zehra TORUN INONU UNIVERSITY, FACULTY OF PHARMACY
Farmakognozi
Arş. Gör. Muhammet Burak AÇIKGÜL İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ, ECZACILIK FAKÜLTESİ
Temel Farmakoloji
Arş. Gör. Yaren Nur ZENNİ INONU UNIVERSITY, FACULTY OF PHARMACY
Farmasotik Kimya

Anadolu Farmasötik Bilimler Dergisi, yenilikçi ve bilimsel kaliteye sahip farmasötik bilimler kapsamında yer alan orijinal araştırma makaleleri, derleme makaleleri, kısa makaleler, editöre mektup ve vaka sunumlarını yayımlamaktadır. Anadolu Farmasötik Bilimler Dergisi, yeni ve özgün yaklaşımları içeren eczacılığın tüm alanları hakkında çalışmaların yayımlanmasını amaçlamaktadır.

Anadolu Farmasötik Bilimler Dergisi, 2022 yılında yayın hayatına girmiştir. Dergimiz yılda 3 kere online olarak yayımlanmaktadır. Dergimiz ücretsiz, açık erişimli ve hakemli olup eczacılık ve farmasötik bilimler ile bu disiplinlerle ilişkili multidisipliner alanlarda uluslararası kapsamda yer almaktadır. Dergi sadece İngilizce olarak gönderilen çalışmaları kabul etmektedir. Dergiye ulaşan bütün makaleler, alanında uzman bağımsız hakemlerce değerlendirilir. Makalelerin hazırlanması ve sisteme yüklenmesi ile ilgili bilgiler, web sayfamızda bulunan “Yazarlara Bilgiler” bölümünde detaylı olarak verilmiştir.
Dergide yer alan bütün makaleler online olarak erişilebilir durumdadır. Bütün makaleler, dergiye online başvuru sistemi ile yüklenmelidir. Dergimiz, başvuru veya yayımlanma esnasında herhangi bir ücret talep etmemektedir. Gönderilen çalışmalar eş zamanlı olarak herhangi bir dergiye gönderilmemiş ya da faha önce herhangi bir dergide yayımlanmamış olmalıdır.
Anadolu Farmasötik Bilimler Dergisi aşağıdaki alanlarda yer alan çalışmaları kabul etmektedir;
• İlaç taşıyıcı sistemler
• Biyoteknolojik ilaçlar
• Doğal kaynaklı aktif bileşenler
• İlaçların farmakokinetiği
• İlaç sentezi
• İlaçların analiz yöntemleri
• İlaçların farmakolojik ve toksikolojik etkileri
• İlaç formülasyon geliştirme çalışmaları
• Klinik eczacılık
• Tamamlayıcı tıp
• Eczacılık eğitimi ve deontoloji
• Biyokimya, mikrobiyoloji, fizyoloji, histoloji gibi temel tıp bilimleri.
• Yukarıdaki çalışma alanlarıyla ilişkili multidisipliner çalışmalar

Yazım Kuralları


a. Makaleler, Microsoft Word programında alt, üst, sağ ve soldan 2 cm kenar boşluğu olacak şekilde hazırlanmalıdır. Satır aralığı 1,5 olarak seçilmeli ve yazımda Times New Roman yazı karakteri kullanılmalıdır. Makalelerin tümünde, başlık, yazar isimleri, özet, çıkar çatışması ve yazar katkı beyanı bulunmalıdır.
b. Makalede kullanılan kısaltmalar, ilk geçtiği yerde uzun hali ile birlikte verilmeli, daha sonra kısaltılmış şekilleri kullanılmalıdır. Başlıkta mümkün olduğunca kısaltma kullanımından kaçınılmalıdır.
c. Dergiye gönderilen tam metin yazılar; başlık (İngilizce), özet (İngilizce/Türkçe), en az 3 adet anahtar kelime (İngilizce/Türkçe), giriş, materyal-yöntem, sonuçlar, tartışma, (varsa) teşekkür, çıkar çatışması ve kaynaklar kısımlarından oluşmalıdır.
d. Makale başlığı ortalanmış olarak 14 punto ile her kelimenin baş harfi büyük olacak şekilde ve koyu harflerle yazılmalıdır. Yazar adları ve soyadları ortalanmış olarak, adlar küçük (baş harf büyük), soyadlar ise büyük harflerle 12 puntoda yazılmalıdır. Yazarların görev yaptıkları kurumlar, haberleşme adresleri ve ORCID numaraları 10 punto ile yazılmalıdır. Makaleden sorumlu yazar/yazarların adlarının yanına yıldız simgesi eklenmeli ve sorumlu yazar adı/soyadı, telefon numarası ile e-posta adresi belirtilerek 10 punto ile yazılmalıdır.
e. Özet; orijinal araştırma makaleleri ve derlemeler için en az 100 en fazla 250 kelime, kısa makale, vaka sunumu için en az 100 en fazla 150 kelime olacak şekilde, 12 punto ile yazılmalıdır.
f. Anahtar kelimeler; Türkçe özetten sonra Türkçe, İngilizce özetten sonra İngilizce olarak ve bir satır boşluk bırakılarak verilmelidir. Yapılan çalışmayı tanımlayan en az 3 en fazla 6 adet anahtar kelime kullanılmalı, 12 punto olarak, virgül işareti ile birbirinden ayrılarak, küçük harflerle yazılmalıdır.
g. Metin içerisindeki ana ve alt başlıklar; numaralandırılarak sola dayalı, 12 punto, kalın harfle yazılmalıdır. Ana başlıklar büyük harfle, alt başlıklar ise sadece ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Ana metin iki sütun olacak şekilde düzenlenmelidir.
h. Materyal-yöntem kısmında varsa hayvan deneyleri ve klinik çalışmalar için etik kurul onayının alındığı kurumun adı ve etik kurul onay numarası veya bitkisel materyaller için herbaryum adresi, numarası ve teşhis eden kişinin adı ve soyadı verilmelidir.
i. Şekiller, Tablolar ve Formüller metin içerisinde numaralandırılarak verilmelidir. Şekil isimleri “Şekil 1.” ile başlayacak şekilde şeklin altında sola dayalı olarak, 12 punto ile yazılmalıdır. Tablo başlıkları “Tablo 1.” şeklinde tablonun üstünde sola dayalı olarak 12 punto ile yazılmalıdır. Tablo içindeki yazılar 9 puntodan daha küçük olmamalıdır.
j. Çıkar çatışması kısmında eğer çıkar çatışması yoksa “Yazarlar herhangi bir çıkar çatışması olmadığını beyan eder.” ifadesi yer almalıdır.
k. Kaynaklar metnin en sonunda ve metin içinde ilk göründükleri sıraya göre verilmelidir. Kaynak numaraları ilgili cümle sonunda köşeli parantez kullanılarak [1], [3], [5] vb. rakamlarla gösterilmelidir. Kaynakça için web sayfamızda sunulan EndNote stili kullanılabilir.
Kaynakların Yazımı İçin Örnekler
Makale için:
[5] Tekdemir O, Özsoy Y. Veteriner alanda kullanılan modifiye salımlı dozaj şekilleri. Türk Farmakope Dergisi. 2020; 5(2): 25-36.
Yazar sayısı dördün üzerinde olan makaleler için, ilk dört yazarın isimleri belirtilir ve dördüncü yazardan sonra "et al." ifadesi eklenir.
Kitaptan bir bölüm için:
[6] Şenel S, Vural İ. Farmasötik Su. In: Zırh Gürsoy A (ed). Farmasötik Teknoloji. 2inci baskı. İstanbul: Aktif Matbaa ve Reklam Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti, 2012: 137-146. [ISBN 975- 97725-1-5].
Kongre bildirileri için:
[7] Gecim M, Beceren A, Aydemir S, Sardas S. Evaluation of incision wound healing activity of Scorzonera veratrifolia in Wistar albino rats. 53rd Congress of the European Societies of Toxicology (EUROTOX), 10-13 September 2017, Bratislava, Slovakia. Abs. Book, 280.
Basılmış tez için:
[8] Özdemirhan ME. Agomelatinin sıvı kromatografi yöntemi kullanılarak tabletlerden analizi. Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir, 2013.
Genel Ağ adresleri için:
[9] Webber S. (2008, 10 Ekim). Information literacy in work place contexts. 22 Ekim 2008 tarihinde http://information-literacy.blogspot. com/ adresinden erişildi.

Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Anadolu Farmasötik Bilimler Dergisi, Uluslararası Medikal Dergisi Editörleri Konseyi (ICMJE), Dünya Tıbbi Editörler Birliği (WAME) ve Yayın Etik Kuralları (COPE) web sitelerinde açıklanan ilke ve yönergelere uygun olarak makaleler yayımlamaktadır. Dergimize gönderilen makaleler, daha önce herhangi bir yerde tamamen ya da kısmen yayımlanmamış özgün çalışmalar olmalıdır. Bilimsel bir çalışmada görev alan tüm paydaşların etik ilkeler kapsamında hareket etmesi gerekir.
Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı olduğu düşünülen durumlardan bazıları aşağıda verilmiştir:
İntihal: İntihal, başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermektir.
Benzerlik oranı %25'ten fazla olan makaleler intihal olarak değerlendirilir ve daha fazla değerlendirme yapılmadan yazarlara geri gönderilir. Tüm gönderilen makaleler, benzerlik tespit programı (iThenticate) kullanılarak taranır ve sorumlu yazar tarafından benzerlik raporu sisteme yüklenir.
Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan veya değişikliğe uğratılmış verileri kullanmak, veride sahtecilik olarak ele alınır.
Çarpıtma: Araştırma kayıtları veya elde edilen verileri değiştirmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını değiştirmek veya şekillendirmek çarpıtma kapsamında ele alınmaktadır.
Yayın Tekrarı: Aynı yayını, yapılmış olan önceki yayınlara atıf yapmaksızın ayrı yayınlar olarak sunmak yayın tekrarı kapsamında ele alınmaktadır. Değerlendirilmek üzere gönderilen yayınların daha önce başka bir yerde yayımlanması ya da değerlendirme sürecinde olması ile ilişkili tüm sorumluluk yazarlara aittir.
Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları ayrı yayınlar olarak sunmak dilimleme olarak ele alınmaktadır.
Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya katkısı olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek haksız yazarlık olarak ele alınmaktadır. Araştırmanın planlanması, tasarımı, verilerin toplanması, analiz edilmesi, değerlendirilmesi, araştırmanın yayına hazırlanması ve son halinin ortaya koyulması aşamalarına tüm yazarlar yeterli düzeyde katkı sağlamış olmalıdır. Yazarlık kriterlerine uymayan ancak çalışmaya katkıda bulunan kişilere teşekkür bölümünde yer verilmelidir.

YAYIN POLİTİKASI
Anadolu Farmasötik Bilimler Dergisi, farmasötik bilimler alanındaki orijinal araştırma makalesi, derleme, kısa makale, editöre mektup ve vaka sunumlarının yayımlandığı, açık erişimli hakemli bir dergidir. Makaleler, editör incelemesine tabidir ve en az iki bağımsız hakem tarafından değerlendirilir.
Dergiye gelen makalelerin ön değerlendirmesi, teknik editör tarafından derginin yazım kurallarına uygunluğu açısından incelenir ve düzeltmeler için yazara tekrar gönderilir. Yazara düzeltmeler için tanınan süre en fazla bir aydır. Sonrasında dergiye gelen makaleler editör tarafından okunarak ilgili alan editörüne yönlendirilir. Alan editörü makaleyi değerlendirmeye uygun bulursa hakemlere yönlendirir. Editör tarafından ön değerlendirme aşaması 10 gün, hakem değerlendirme süreci de 6 hafta olarak belirlenmiştir. Bundan sonraki süreç alan editörü, hakemler ve yazar arasında yazışmalar şeklinde yürümekte, hakem görüşleri ve gerekli yazışmalar tamamlandıktan sonra en fazla 2 (iki) ay içerisinde makale için son karar verilmektedir. Makalenin değerlendirilmesi ile ilgili yazışmalar sadece sorumlu yazar ile yapılmaktadır.
TELİF HAKKI
Dergi, yayımlanan tüm makalelerin telif hakkına sahiptir. Burada yayımlanan materyalde ifade edilen ifadeler ve görüşler yazarlara aittir. Makale yazarlarına makaleleri için hiçbir şekilde ödeme yapılmaz. Yayımlanan tüm makalelerde derginin web sitesinde yer alan “Telif Hakkı Yayın Formu” eklenmelidir.
YAZARIN ETİK SORUMLULUKLARI
İnsan ve insana ait biyolojik materyalin kullanıldığı klinik araştırmalarda bilgilendirilmiş onam formu mutlaka alınmış olmalıdır ve materyal metot bölümünde belirtilmelidir. Gönüllüler ile yapılan araştırmalar için araştırma protokolüne uygun olarak hazırlanmış yazılı bilgilendirilmiş gönüllü onam formu alınmalıdır. İnsanlar üzerinde gerçekleştirilen tüm araştırmalar Helsinki Deklerasyonu Prensipleri’ne göre yapılmalıdır. Bu tip çalışmaların varlığında yazarlardan, makalenin materyal metot bölümünde bu prensiplere uygun olarak çalışmayı yaptıklarını, kurumlarının etik kurullarından aldıkları raporun tarih ve numarasını eklemeleri beklenmektedir.
Çalışmada “Hayvan” öğesi kullanılmış ise Guide for the Care and Use of Laboratory Animals prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını ve araştırmanın yapıldığı kurumun etik kurulundan onay aldıklarını belirtmelidirler. Makalenin materyal metot bölümünde bu prensiplere uygun olarak çalışmayı yaptıklarını, çalışmayı yaptıkları kurumun etik kuruldan aldıkları raporun tarih ve numarasını eklemeleri beklenmektedir.
Hücre kültürü çalışmalarında insandan hücre izole edilip kullanıldığında etik kurul onayı zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak ticari olarak sağlanan devamlı hücre kültürlerinin kullanıldığı çalışmalarda etik kurul onayı zorunluluğu bulunmamaktadır.
Farmakognozi ve doğa bilimleri kapsamında gen dizileme ile tür tanımlamaları sağlanan canlıların (deniz mantarları gibi) kullanılması durumunda, bu türlerin gen dizi bilgileri ile birlikte NCBI (Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi)'deki GenBank veri tabanına kaydedilmesi ve ardından kayıt numarası da makalede bildirilmelidir.
Sorumlu yazar yayın ile ilgili dergi ile iletişimde olan ve ortak yazarların bilgilendirilmesinden sorumlu olan yazardır. Tüm yazarların yazar sırasını kabul ettiğini doğrulamalı, yayını dergiye göndermeden önce tüm gerekli bilgi ve düzenlemeleri kontrol etmeli ve yayının yayımlanmasına kadar geçen sürede dergi ile iletişim halinde olmalıdır. Yazarlar gönderdikleri çalışmaların tamamen özgün olduğundan emin olmalıdır. Yayınlarda başkasına ait düşünce, yorum ve bulgular doğru ve tam olarak alıntılanmalıdır. Kullanılacak ölçek, anket ve görseller için gerektiğinde yazarlardan izin alınmalıdır. Yayında belirtilen veriler ve sonuçlardan tüm yazarlar sorumludur. Yazarlar arasında araştırma veya bilimsel yayının sonuçlarını etkileyebilecek finansal ilişki veya çıkar çatışması varsa beyan edilmelidir.
Yazarlardan, hakem sürecindeyken çalışmalarına ilişkin ham verileri Editörler Kuruluna iletmesi istenebilir, bu durumda yazarların ham verilerini editörler kuruluyla paylaşmaları beklenmektedir. Yazarlar çalışmalarında bir hata tespit ettiklerinde editörü ve Editörler Kurulunu bilgilendirmeli, düzeltme ya da geri çekme süreci için işbirlikçi olmalıdır. Hakemler tarafından yayına yapılan eleştirilere yazarlar sorumlu yazar aracılığıyla yanıt vermekle ve gerekli değişiklikleri yapmakla yükümlüdür. Eğer istenen değişiklikler yazarlar tarafından uygun bulunmuyorsa, nedeni açıklanmalıdır.
HAKEMİN ETİK SORUMLULUKLARI
Anadolu Farmasötik Bilimler Dergisi, makale değerlendirme sürecinde hakemler ve yazarların karşılıklı olarak birbirlerini tanımadıkları iki yönlü kör hakemlik ilkesine göre süreci tamamlar. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramaz; talep ettikleri düzeltmeleri makale değerlendirme formu veya makale metni üzerinden editörler aracılığıyla yazarlara iletir.
Anadolu Farmasötik Bilimler Dergisine başvurusu kabul edilen makaleleri değerlendirecek hakemler aşağıda verilen etik sorumluluklara sahip olmalıdır;
Hakemler tarafsızlık ve gizlilik kuralları çerçevesinde değerlendirme yapmalıdır. Makaleyi kopyalamamalı ve saklamamalıdır. Hakemler yalnızca kendi uzmanlık alanlarına uygun makaleleri değerlendirip, zamanında kabul/red cevabı vermelidir. Çalışmanın kalitesini artırmaya yönelik değerlendirmeler yapmalı ve revizyon için yapıcı önerilerde bulunmalıdır. Hakemler değerlendirmelerini akademik görgü kurallarına uygun biçimde, yapıcı ve kibar bir dille yapmalıdır. Kişisel hakaret, düşmanlık içeren aşağılayıcı yorumlardan kaçınmalıdır. Herhangi bir çıkar çatışması olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddederek, dergi editörüne bilgi vermelidir.
EDİTÖRÜN ETİK SORUMLULUKLARI
Editörler dergiye gönderilen tüm makalelerin gözden geçirilmesinden, hakemlerin çalışma konularını dikkate alarak şeffaf bir şekilde seçilmesinden, hakemlere sunulmasından ve kabul/red durumunun belirlenmesinden sorumludur. Editör, karar verirken editör kurulunun üyelerine ya da hakemlere danışabilir. Yayın değerlendirme sürecinin adil, tarafsız ve zamanına uygun şekilde gerçekleştiğini garanti altına almalıdır. Ayrıca doğabilecek her türlü çıkar çatışmasını bilmek ve bildirmek zorundadır. Editör, bir makaledeki hataları yayımlanmadan önce tespit ederse düzeltilmesini sağlamalı, hataların daha sonra tespit edilmesi durumunda ise makalenin düzeltilmiş halini yayımlamalıdır. Tüm düzeltme veya geri çekme bildirimleri, dergide belirgin bir şekilde yayımlanmalıdır. Makaleler yazarların ırk, cinsiyet, cinsel eğilim, inanç, etnik köken, vatandaşlık ya da politik görüşlerine bakmaksızın bilimsel içeriklerine göre değerlendirilmektedir. Editör, yayımlanmamış makalelerdeki ayrıcalıklı bilgi ya da fikirleri gizli tutmalı ve kişisel amaçları için kullanmamalıdır. Yazarın makale başvurusunda önerdiği hakemler dikkate alınmalıdır. Ancak hakem tercihleri editörün inisiyatifindedir. Editör, gönderilen bir makalenin reddedilmesi durumunda yazarın itirazını adil bir şekilde ele almak zorundadır.

Ücret Politikası

Derginin tüm masrafları İnönü Üniversitesi Eczacılık fakültesi tarafından karşılanmaktadır. Gönderilen veya kabul edilen makaleler için makale gönderim ve yayımlama ücreti bulunmamaktadır.

by.png

This work is licensed by CC by under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.